Potrivit Inpolitics, cererea lui Voiculescu a fost depusă la 1 iulie, argumentul liderului conservator fiind acela că Traian Băsescu "şi-a asumat, de facto, poziţia de principal conducător al puterii executive şi a iniţiat şi a promovat măsuri anti-sociale şi ilegale precum cea privind reducerea cu 15% a pensiilor, declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României în şedinţa din data de 24 iunie 2010".
Voiculescu remarcă faptul că "România traversează o perioadă politică, economică şi socială extrem de dificilă", invocând creşterea taxelor într-o perioada de gravă recesiune economică.
"Din păcate, abdicând de la prevederile art.80 din Constituţie, care îi conferă rolul de mediator între puterile statului, precum şi între stat şi societate, Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, şi-a asumat, de facto, poziţia de principal conducător al puterii executive şi a iniţiat şi a promovat măsuri anti-sociale şi ilegale precum cea privind reducerea cu 15% a pensiilor, declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională a României în şedinţa din data de 24 iunie 2010. Prin acel demers, Preşedintele României s-a plasat premeditat în conflict cu societatea românească, a transformat Preşedinţia într-un supra-guvern şi i-a privat pe cetăţenii români de o instituţie-mediator, capabilă să negocieze un acord între Guvern şi societate. Pe scurt, Preşedintele Traian Băsescu a încălcat Constituţia", scrie Voiculescu, potrivit sursei citate.
În opinia senatorului PC, articolul 61 din Constituţie, potrivit căruia "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării" îi obligă pe senatori şi deputaţi să analizeze "gravitatea faptelor" lui Traian Băsescu şi dacă se impune "declanşarea procedurilor parlamentare premergătoare aplicării art.95 din Constituţie, care reglementează suspendarea din funcţie a Preşedintelui României".
"Ţinând seama de implicaţiile unei astfel de acţiuni, este necesar ca, înainte de un eventual proces de strângere de semnături de la cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor, să supunem dezbaterii Biroului Permanent al Senatului oportunitatea acestui demers", conchide Dan Voiculescu, acesta fiind şi vicepreşedinte al Senatului.
Până la ora transmiterii acestei ştiri, Dan Voiculescu nu a putut fi contactat.
Articolul 95 din Constituţie prevede că, "în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută".
"Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui", mai stabileşte Legea fundamentală, menţionând că, "dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui".
În 14 iulie, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, îi transmitea preşedintelui Traian Băsescu, într-o scrisoare deschisă, că refuzul de a dialoga cu societatea nu face decât să mărească numărul celor care consideră că suspendarea şefului statului reprezintă "singura soluţie pentru salvarea României".
Dan Voiculescu a condus Comisia parlamentară care a întocmit raportul privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu în anul 2007.
Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat din funcţie în 2007, însă decizia Parlamentului nu a fost confirmată de referendumul pentru demiterea preşedintelui.